top of page

Voor de Ondernemer

Op deze pagina vind je belangrijke informatie die je moet doorlezen voordat je obligaties gaat uitgeven.

​

  1. Bij Bloei Foundation helpen we je bij het uitgeven van obligaties. Jij bent echter degene die de obligaties daadwerkelijk uitgeeft. Wij voorzien je van het benodigde bouwpakket, inclusief bouwtekeningen en begeleiding.

  2. Obligaties zijn in feite leningen. Wanneer mensen jouw obligaties kopen, verstrekken ze je juridisch gezien een langlopende lening. Hierbij gelden alle overeenkomstige regels en wettelijke verplichtingen.

  3. We assisteren uitsluitend ondernemers die persoonlijk aansprakelijk zijn voor de obligaties. Dus als je een V.O.F., Maatschap, eenmanszaak of B.V. met persoonlijke borgstelling hebt, staan we klaar om je te helpen bij het opzetten van obligaties.

  4. Deelname is uitgesloten voor N.V.'s en C.V.'s.

  5. Als je onder curatele staat, kom je niet in aanmerking voor deelname.

  6. Je dient ingeschreven te zijn bij de Kamer van Koophandel.

​

Wat als het allemaal misgaat?

Een obligatie is juridisch gezien een langlopende lening. Je bent persoonlijk aansprakelijk voor deze lening, net als bij een lening bij de bank.

​

Als je failliet gaat, zul je ook je persoonlijke bezittingen moeten verkopen, zoals je huis, om de schuldeisers af te lossen.

​

Voor meer informatie kun je terecht bij de Belastingdienst.

Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je verder te helpen!

​

De AFM hoe zit dat eigenlijk?

De AFM is een afkorting en staat voor Autoriteit Financiële Markten. Ze houden toezicht op de financiële markten van Nederland. Ze zorgt er voor dat bedrijven en instellingen zich netjes houden aan de regels die hiervoor gelden. De bloei-obligaties die jij als ondernemer gaat aanbieden op onze website van de BloeiFoundation vallen buiten het toezicht van de AFM, geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit.

​

 
 
 
 
 
​
Maar hoezo eigenlijk?

Binnen de regels van het AFM gelden een paar uitzonderingen. Namelijk: Wanneer je als bedrijf minder dan 5 miljoen (per jaar) aan obligaties wil binnen halen, geldt hier geen vergunning- prospectus plicht voor. Maar wel een meldplicht bij het AFM. Dit heeft als doel dat de Autoriteit Financiële Markten een overzicht krijgt van alle aanbiedingen van obligaties die zijn vrijgesteld van de prospectusplicht op grond van artikel 53, eerste lid, van de Vrijstellingsregeling WFT (wet op het financieel toezicht). De AFM kan op deze manier eerder inspelen op mogelijke misstanden bij de uitgevende instellingen om zo de beleggersbescherming te vergroten.

Je bent wel verplicht om netjes aan te geven voor welke doelen je het geld gebruikt. Je moet aangeven wat de risico’s zijn, zodat iedereen die obligaties van jouw koopt op een eerlijke manier kan beoordelen wat de risico’s zijn op deze belegging.

​

Geld lenen kost geld

Wees je er als ondernemer bewust van dat de gelden die je binnenhaalt voor jouw plan of bedrijf geld kost. Je betaalt namelijk ieder jaar 2% rente. En na een looptijd van 10 jaar moet je het weer terug betalen. Als je 1000 euro binnenkrijgt op de obligaties betaal je aan de investeerder ieder jaar 20 euro. Na 10 jaar is dat opgeteld 200 euro. Daarnaast zijn er nog kosten voor het systeem beheer welke netjes bijhoud wie van jou obligaties hebben gekocht.

​

​Waarom Obligaties en geen certificaten of aandelen?

Obligaties is de meest veilige manier van geld binnen halen. Je spreekt vooraf een vast rendement af, hiermee weet je goed waar je aan toe bent. Daarnaast is de structuur van het uitgeven van obligaties het goedkoopste. Bij aandelen moeten de bedrijven taxaties en jaarrapporten inleveren die de waarde van hun bedrijf en dus aandelen bepalen. De kosten hiervoor staan vaak niet in verhouding met baten aangezien het gaat om kleine ondernemers.

Daarnaast mag een V.O.F. of eenmanszaak geen aandelen of certificaten van aandelen uitgeven. De enige eenvoudige manier om te beleggen in lokale ondernemers is daarmee met obligaties.

​

Looptijd van minimaal 10 jaar?

De looptijd van de obligaties is minimaal 10 jaar. De reden hiervoor is dat wij vinden dat jij als ondernemer de tijd moeten hebben om de plannen goed uit te kunnen voeren. Een nieuw project beginnen is net zoiets als een geboorte van een kind. Het begin is heel fragiel. Dag en nacht heeft het idee aandacht nodig. Naar mate het ouder wordt leert het lopen, praten en nog veel meer. Wanneer jouw bedrijf 10 jaar is kan het al behoorlijk zelfstandig werken. Het is heel realistisch dat je de obligaties terug kan kopen met een gezond bedrijf. Doe je een kortere terug betaal tijd dan breng je het project onnodig in de stress. De kans op slagen is dan aanzienlijk kleiner.

​

Vast rendement van 2 procent of 6 procent producten

De obligaties die aangeboden worden hebben een vast rendement van 2 procent. Ze stijgen niet in waarde maar dalen ook niet. De bloei-obligaties zijn van lokale bedrijven die ethisch, duurzaam en lokaal actief zijn. Dit is economisch gezien niet de meest winstgevende bedrijfsstructuur. Vind je een hoog rendement belangrijk? Dan kun je beter deelnemen aan beleggingsportefeuilles als bijvoorbeeld shell of bitcoin.

​

Je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen voor 6 procent aan producten. Je kunt dan bij de ondernemer die de obligaties uitgeeft voor de waarde van 6 procent producten halen. 

​

Koop ik een obligatie van de bloeifoundation of van de ondernemer?

Je koopt obligaties van de ondernemer. De bloeifoundation helpt door het bos van regels maar de ondernemer geeft ze uit. De contracten die gesloten worden, de geldstromen en de beleggingen gaan ook rechtstreeks via de ondernemer. Ook de pagina die op onze website staat is van de ondernemer. 

​

Voor alle andere vragen neem gerust contact met ons op. Of lees de statuten. 

Logo Bloei foundation (15)_edited.png

Van jou talent

Samen

Maken

We

Het leven

Mooier

bottom of page